• تهران، اتوبان شهید باقری
  • famgostarmahan97@gmail.com
  • 02177747210-13
Fam Gostar Mahan Company’nin Kurucusu Mühendis Aghaei ile Röportaj

Fam Gostar Mahan Company’nin Kurucusu Mühendis Aghaei ile Röportaj

Fam Gostar Mahan’ın kurucusu Mühendis Aghaei

 

Günümüzde toz boyalar dünyanın birçok yerinde iyi bir yere sahiptir. Bu renkler yetmişlerin sonlarında İran’a girdi. Toz boyaların endüstride bolca kullanılması, Fam Gostar Mahan’ın saygın yöneticisi Bay Aghaei’yi ziyaret etmemize neden oldu. Bay, toz boyaların yaygın olarak kullanılmasının avantajlarından biri olduğuna inanıyor.

 

Ne kadar süredir boya sektöründe, özellikle toz boya alanında çalışıyorsunuz?

 

۱۹۶۹ yılı sonlarında bu sektörde çalışmaya başladım ve 1980 yılına kadar sıvı sanayi boyaları alanında çalıştım. Yetmişlerin sonlarında (77-78) boya endüstrisinde büyük bir değişiklik oldu. Yıllar geçtikçe, toz boyalar pazara girdi ve bu sektördeki önceki ürünlerin yerini aldı. ۱۹۸۰ yılında İtalyan, Türk ve hatta Çinli firmalardan toz boya ithalatına da başladık. O zamandan beri toz boya sektörüne girdim ve bu alana çok ilgi duyuyorum. 1983 yılında Pham Gostar Mahan’ı kurdum. Şirketin tam olarak faaliyete geçmesi yaklaşık 2 yıl sürdü.

 

Fam Gostar Mahan’ın seri üretimi ne zaman başladı?

 

 
 
Şirketin seri üretimi 1987 yılında başladı. Arabalarımızı önde gelen bir İtalyan markasından aldık. Ne yazık ki, bilinmeyen nedenlerle, 1989 yılında, operasyon sırasında arabanın kalbinin önemli kısımları kırılmış ve tamamen tahrip olmuştur. İtalyan şirket, yaptırım bahanesiyle bize herhangi bir hizmet sunmadı. Yaklaşık bir yıldır ana üretim hattımızdasınız. Şirketin en büyük üretim faktörü bu cihazla ilgiliydi. Tanrıya şükür, kumaş İranlı bir şirket ve birkaç İranlı mühendis tarafından yapıldı. Bu kumaş İtalyan firması ile birebir aynı şekilde üretilmiş ve cihaz kullanılmıştır. Hammaddelerimizin çoğu ithal ve ithaldir, elbette ürünün geliştirilmesi kendi inisiyatifimizdir. Ancak tüm bu kritik koşullara rağmen üretime devam ettik. 1990’ların başında bir Rus firmasıyla çalıştık. Portföyümüzü bu firmaya verdik ve onaylandı. Maalesef kur değişikliklerinden dolayı üretim yapamadık ve yerimizi bir Türk firması aldı. Bu tür birçok sorun yaşadık. Ama artık kalite istikrarımız var ve bence elektrostatik toz boya gerçekten büyük bir sektör. Sektöre bilinçsiz giren herkes, çalışmaktan, üretmekten ve sektörü yoğun bir şekilde pazarlamaktan bıkmıyor. İran’daki boya endüstrisinin hala yapacak çok işi var.

 

Fam Gostar Mahan’ın toz boya üreticileri arasındaki yeri nedir?

 

Fam Gostar Mahan, İran’da elektrostatik toz boya üreten ilk şirketlerden biridir. Dünyada ilk defa nano bazlı ürünler üretebildik. Avrupalı ​​şirketler bile bu başarıya ulaşamadı. İnisiyatif aldık ve iyi sonuçlar elde ettik. Toz boyaların geçmiş ürünlere göre birçok avantajı vardır. Eh, elbette, dezavantajlar var. Neyse ki, araştırma bu eksikliklerin çoğunu ele aldı. Dış mekan, çatı ve hatta Teflon konteynerler için iyi ürünlerimiz var. Günümüzde FBE gibi toz boyalar petrol, gaz, su ve kanalizasyon borularını kaplamak için kullanılmaktadır. Toz boyalar, petrokimya ve petrol endüstrilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Yabancı ülkelerde bile, betona gömülü inşaat donatılarının yıllarca dayanıklı hale getirilmesi için toz boyalar kullanılmaktadır. Bu renkleri üretecek bilgiye zaten sahibiz ve bu yılki sergide sergilenecek.

Boya ve kaplama sektörünün önemini sorun.

Bizim hatalarımız bir doktorun veya bir cerrahın hataları gibidir. Bir hata yaparsak, bize pahalıya mal olur. Müşterinin önünde güveni kaybederiz. Çünkü müşteri bize güvenmek zorundadır. Müşteri bize güvenmezse başarılı olamayız. Ülkemizde bir firmanın birincil ve alternatif ürünlerine ulaşmak zordur. Birçok şirket numuneyi test bile etmiyor. Buzdolabı için yaklaşık 20.000 tümene mal olan yaklaşık 700-500 gram boya kullanıldığını dikkate alın. Ancak bu rengin buzdolabı için değeri çok yüksektir. Birisi buzdolabı almak istediğinde, gövde ve renginde hafif bir kusur varsa onu hazırlamaz ve başka bir buzdolabına geçer. Bu, otomobiller ve diğer endüstriler için bile geçerlidir. Gövde renginde en ufak bir kusur varsa müşteri almak istemiyor. Bu yüzden yapılan işler bu kadar hassas ve isabetli olup, sektörümüz bu hatayı affedemez.
Toz boya pazarı daha çok yerli mi yoksa yabancı markaların mı elinde?

 

Çoğu yerel üreticilerin elinde. Tabii hala yabancı renkleri kullanan firmalar var. Onlara güvence vermeliyiz. Üreticilerle her zaman iletişim halindeyiz. Güvenmeleri gereken kendi denemeleri ve sıkıntıları var.

 

Sayın Mühendis, boyalarınızda genellikle hangi koleksiyonları kullanıyorsunuz?
Çeşitli alanlarda tüketicilerimiz var. Otomobil parçaları alanında tanınmış bir markayız. Beyaz eşya, radyatör ve kazan, beyaz eşya, çatı ve cephe kaplamaları ve metal mobilya üreticileri gibi müşterilerimiz de bulunmaktadır. Genel olarak çoğu metal üreticisi de toz boya kullanır.

 

İhracat tartışmalarında nasıl davranıyorsunuz?

Ürünlerimizin bir kısmı Irak’a ihraç edilmektedir. İran’da klima satmayan bir müşterim var. Tamamını Irak ve Afganistan’a ihraç ediyor. Bu ürünler dolaylı olarak ihraç edilmektedir. Yaptırımlar gibi sorunlar olmasaydı ۱۰-۱۵ yıl önce İran’da toz boya üretilirken Rusya’da çok büyük bir pazar vardı ve bu pazarla iş birliği yapılabiliyordu. O zamanlar Rus ekonomisi gelişiyordu ama Hindistan, Türkiye, Çin ve İtalya tüm pazarı kontrol ediyordu.

 

Türkiye bölgedeki en büyük rakibiniz mi?

 

Çin ve Türkiye. Tabii ki Türkiye çok güçlü. Şimdi imalat sektöründe belki Türkiye Rusya’nın %50’sini tüketmeye cesaret ediyor

 

Bu makalenin tam metni Journal of Surface Coatings – № ۴۹’da (Kış ۹۳) bulunabilir.

 

کمک نیاز دارید؟ گفتگو کنید